Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Kwalitatieve goede zorg

Doelstelling

Maatwerk aanpak en snel handelen

Wat wilden we doen?

  • Wmo-hulpvragen worden zoveel als mogelijk voor onze inwoners integraal met de andere onderdelen van het Sociaal Domein opgepakt.

  • De uitvoeringsorganisatie van Duo+ is goed toegerust om alle aanvragen binnen de gestelde termijnen te behandelen.

  • Cliëntondersteuning is beschikbaar voor iedereen met een ondersteuningsvraag.

  • Waar mogelijk worden algemene voorzieningen ontwikkeld die vrij toegankelijk zijn voor een brede doelgroep en als volwaardig alternatief voor maatwerkvoorzieningen.

  • Er is een sluitend aanbod van maatwerkvoorzieningen. Door invoering van een landelijke abonnementstarief Wmo (lage eigen bijdrage voor alle inkomensgroepen) en het feit dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen neemt de vraag naar maatwerkvoorzieningen toe. Om de keuzevrijheid te waarborgen wordt met meerdere aanbieders contracten afgesloten waarbij de gewenste kwaliteit tegen een reële prijs wordt ingekocht.

  • De maatwerkvoorziening Wmo-vervoer is alleen toegankelijk na indicatiestelling (vaststellen vervoersbeperkingen) door het Zorgadviespunt. Aanvullend op het Wmo-vervoer worden de mogelijkheden van een algemene voorziening voor vervoer met vrijwilligers onderzocht.

  • Voor maatwerkvoorzieningen betaalt de gebruiker een eigen bijdrage (abonnementstarief) welke gelijk is aan de door het Rijk vastgestelde wettelijk maximum. Deze eigen bijdragen is gelijk voor alle inkomensgroepen en bedraagt € 19 per maand. Deze lage eigen bijdrage leidt tot een toename van de vraag op maatwerkvoorzieningen en vermindering van de inkomsten uit eigen bijdragen.

Wat hebben we gedaan?

  • Het Zorgadviespunt (ZAP) is het toegangspunt voor inwoners met een hulpvraag op het gebied van Jeugdhulp en Wmo. In 2022 is, samen met gemeente Uithoorn en Duo+, uitvoering gegeven aan het in 2021 opgestelde plan van aanpak om te komen tot een integrale werkwijze binnen het sociaal domein.

  • Cliëntondersteuning is beschikbaar voor iedereen met een ondersteuningsvraag.

  • In 2022 zijn twee inkooptrajecten gestart voor de contracten voor woningaanpassingen en begeleiding,dagbesteding en logeeropvang. Deze contracten dragen, samen met de lopende contracten, bij aan een sluitend aanbod van maatwerkvoorzieningen.

  • De uitvoeringsorganisatie van Duo+ is nog niet goed toegerust om alle aanvragen binnen de gestelde wettelijke termijnen te behandelen. Dit komt door de toegenomen ondersteuningsvragen. In 2022 is een verkort werkproces ontwikkeld om de inwoners sneller van dienst te kunnen zijn. Hierdoor kunnen onze inwoners sneller geholpen worden met de ondersteuningsvragen en is het voor de medewerkers van Duo+ minder belastend. De wachtlijsten zijn hiermee verkort, maar nog niet opgelost.

  • Aanvullend op de maatwerkvoorziening Wmo-vervoer zijn wij bezig met de voorbereidingen voor het opzetten van een algemene voorziening: de boodschappenplusbus. De Boodschappenplusbus is een vrijwillige vervoersdienst voor ouderen en mindervaliden, met een tweeledig doel: hulp bij het boodschappen doen en het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid. De Boodschappenplusbus biedt vervoer en begeleiding aan iedereen die zich zonder hulp niet of nauwelijks buitenshuis kan begeven en dit binnen zijn/haar netwerk niet kan oplossen.

Doelstelling

Het bereik onder mantelzorgers vergroten

Wat wilden we doen?

  • De inwoners van Duivendrecht kunnen gebruik maken van een inloopspreekuur in het Dorpshuis bij de nieuwe mantelzorgorganisatie.

  • Verbeteren van de contacten tussen de mantelzorgorganisaties en de eerste lijn, door deelname aan gezamenlijke overleggen.

Wat hebben we gedaan?

  • Door de geringe opkomst in 2021 bij het inloopspreekuur in het Dorpshuis is besloten om dit samen te voegen met het dichtstbijzijnde spreekuur in Diemen. Hierdoor kon vaker en langer gebuik worden gemaakt van een inloopspreekuur. Tijdens een belronde in 2022 is gebleken dat er toch behoefte is aan een inloopspreekuur in Duivendrecht. Dit wordt in 2023 weer opgestart.

  • Er zijn twee netwerkbijeenkomsten geweest en er zijn contacten gelegd met de nieuwe ouderenadviseur van Coherente.

Doelstelling

Ondersteuning mantelzorgers

Wat wilden we doen?

  • Het mantelzorgcompliment verstrekken aan mantelzorgers, met een verzorgde in Ouder-Amstel, die ingeschreven staan bij een mantelzorgorganisatie.

  • Er wordt meer aandacht gegeven aan de ondersteuning van mantelzorgers in de twee dorpskernen door gebruik te maken van artikelen in het Weekblad voor Ouder-Amstel en het gebruik van social media.

  • De inzet van logeeropvang als onderdeel van de respijtzorg uitvoeren.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2022 zijn 206 mantelzorgcomplimenten verstrekt.

  • De artikelen over mantelzorg zijn regelmatig in het Weekblad voor Ouder-Amstel verschenen.

  • Afgelopen jaar zijn er geen indicaties voor logeeropvang afgegeven. Er wordt onderzoek onder zorgaanbieders gedaan hoe logeeropvang beter onder de aandacht gebracht kan worden.

Doelstelling

Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen

Wat wilden we doen?

  • Op bestuurlijk niveau vindt regionaal (Amstelland niveau) overleg plaats met centrumgemeente Amsterdam over de uitvoering en de toekomstige ontwikkelingen in de Maatschappelijke Opvang (MO) en Beschermd Wonen (BW).

  • Gemeenten zijn vanaf 2022 verantwoordelijk voor inwoners die een beroep doen op Beschermd Wonen. De herverdeling van middelen vindt pas vanaf 2023 plaats. De Amstelland gemeenten mandateren Amsterdam, net als voorgaande jaren, voor de uitvoering van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen tot en met 2022.

  • Samen met Amsterdam en de Amstelland gemeenten wordt in 2022 uitvoering gegeven aan een regionaal plan voor de preventie (voorkomen en tegengaan) van dakloosheid.

  • Met de Amstelland gemeenten wordt onderzocht of er opvanglocaties in de Amstelland gemeenten moeten komen voor economisch daklozen.

Wat hebben we gedaan?

  • Op bestuurlijk niveau vindt regionaal (Amstelland niveau) overleg plaats met centrumgemeente Amsterdam over de uitvoering en de toekomstige ontwikkelingen in de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen.

  • In 2022 heeft een brede coalitie van partijen (Rijk, gemeenten, zorgpartijen, woningcorporaties en ervaringswerkers) gewerkt aan een plan van aanpak van dakloosheid. Amsterdam maakt namens de G4 deel uit van deze coalitie. De naam van het plan van aanpak is geworden: Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis.

  • Vanuit het landelijk plan van Aanpak Dakloosheid heeft Amsterdam voor 2020 en 2021 middelen toegekend gekregen. Het doel is om in de regio Amstelland met deze middelen in drie jaar tijd 150 tijdelijke woonplekken met begeleiding te realiseren voor economisch dak- en thuislozen. In het jaar 2022 zijn er verschillende opvanglocaties gerealiseerd, waaronder de Wenckebachweg. De verwachting is dat in drie jaar tijd de beoogde 150 tijdelijke woonplekken in de Amstelland gemeenten gerealiseerd zijn.

  • In mei van dit jaar werd bekend dat de decentralisatie MO/BW opnieuw is uitgesteld en pas ingaat per 1 januari 2024. Dat is een jaar later dan eerder beoogd in het Regioplan “een nieuwe start in Amstelland”, waarin afspraken zijn gemaakt over MO/BW op de kortere termijn (2023-2026). Dit plan is vastgesteld door de gemeenteraden. Concreet betekent dit dat het onderzoek (indicatiestelling) en verwijzing naar het onderdeel Begeleid thuis door de individuele gemeenten zal worden uitgevoerd. Amsterdam blijft het onderdeel Maatschappelijke opvang (zwaardere doelgroep) en Beschermd Verblijf tot minimaal 2026 uitvoeren, - misschien langer gezien de beperkte doelgroep in Amstelland – alsmede de inkoop en het contractmanagement.

Doelstelling

Toezicht op naleving kwaliteitseisen maatwerkvoorzieningen

Wat wilden we doen?

  • De GGD-Amsterdam voert, in zijn rol als Wmo toezichthouder, het wettelijk toezicht uit op de naleving van de kwaliteitseisen.

  • Alle cliënten met een Wmo-voorziening ontvangen een cliëntervaringsonderzoek. De resultaten van dit onderzoek worden vóór 1 juli 2022 gepubliceerd.

Wat hebben we gedaan?

  • De GGD-Amsterdam, voert in zijn rol als toezichthouder, het wettelijk toezicht uit op de naleving van de kwaliteitseisen. In 2022 heeft GGD- Amsterdam wederom in opdracht van de Amstelland-gemeenten de calamiteitentoezicht, signaal gestuurd toezicht en kwaliteitstoezicht uitgevoerd. Regulier kwaliteitstoezicht op één zorgaanbieder van Hulp bij het huishouden, twee aanbieders van individuele begeleiding en twee aanbieders van groepsbegeleiding. Daarnaast heeft GGD-Amsterdam vervolgonderzoeken bij drie aanbieders van Hulp bij het huishouden uitgevoerd.

  • In 2022 is een continu cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugd uitgevoerd onder cliënten die in 2021 contact hebben gehad met de lokale toegang en cliënten die in 2021 een vorm van Wmo-ondersteuning hebben ontvangen. De resultaten zijn in 2022 gepubliceerd op waarstaatjegemeente.nl. Aanvullend hebben we door kwantitatief onderzoek de ervaringen opgehaald van cliënten die bekend zijn bij de afdeling werk en inkomen. Ook hebben we door kwalitatief onderzoek (telefonische interviews) ervaringen opgehaald bij cliënten die een schuldhulpverleningstraject zijn gestart of (bijna) hebben beëindigd. Zo wordt een beeld van het gehele sociaal domein opgehaald.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf