Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

Speerpunt: Een veilige woon-, werk- en leefomgeving

Doelstelling

Jeugdveiligheid: Overlast van jongeren voor de omgeving beperken en waar nodig zorg zo vroeg mogelijk inzetten

Wat wilden we doen?

  • Periodiek jeugdoverleg met politie, handhaving, jongerenwerk, leerplichtambtenaar, Top 1000 regisseur en gemeente over in te zetten acties bij overlast of zorgvragen.

  • Vernieuwen Convenant Aanpak Jeugdoverlast en problematische jeugdgroepen zodat gegevens uitgewisseld kunnen worden over bijvoorbeeld Ouder-Amstelse jongeren die elders overlast veroorzaken.

  • Samen met de gemeente Diemen een verbindingsfunctionaris en Top 1000 regisseur aanstellen.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2022 heeft er drie keer een jeugdveiligheidsoverleg met politie, handhaving, jongerenwerk, leerplichtambtenaren en de Top 400/600 regisseur plaatsgevonden.

  • Het convenant Aanpak Jeugdoverlast en problematische jeugdgroepen is in februari 2022 vastgesteld.

  • De verbindingsfuntionaris en Top 400/600 regisseur is vanaf 1 juli 2022 bij de gemeente Ouder-Amstel aangesteld en valt onder het Sociaal Team.

  • Een pilot Triple Threat: een preventief programma gericht op jongeren, waarbij de inzet van jongerenwerk belangrijk is. De nadruk ligt hierbij op een positief groepsgevoel, rolmodellen en sport.

  • Signalen over jeugdoverlast worden gemeld bij de politie, handhaving en het jongerenwerk. Contacten tussen jongeren en bewoners worden waar mogelijk aangemoedigd, zodat wederzijds begrip ontstaat.

Doelstelling

Creëren van een veilige woon- en werkomgeving.

Wat wilden we doen?

Uitvoering van het veiligheidsbeleidsplan 2019-2022 en het Veiligheidsjaarplan 2019/2020 met als speerpunten:

  • Zorg voor veilige buurt: communicatie over veiligheid, bemiddeling bij burenconflicten, faciliteren Whatsappgroepen, maatregelen jeugdoverlast, continueren Keurmerk Veilig Ondernemen-winkelgebieden en initiëren BIZ in ondernemingsgebied, actief tegen gaan van delicten met veel impact zoals woninginbraken en straatroven.

  • Ondermijning: informatiepositie versterken, opleiden medewerkers, casus aanpak, controle bedrijven, uitrol wet BIBOB, controle op drugspanden.

  • Zorg en veiligheid: aandacht voor kwetsbare groepen, aansluiting bij de programma's van het regionale Actiecentrum Veiligheid Zorg, tegengaan radicalisering, begeleiden Top 600/400, Detentie en Terugkeer, casus begeleiding voor personen met verward gedrag.

Wat hebben we gedaan?

  • Na de twee corona jaren waarin een groot deel de capaciteit van het team openbare orde en veiligheid uitging naar de covidpandemie en daarmee samenhangende maatregelen, is in 2022 weer ingezet op de speerpunten van het veiligheidsplan 2019-2022. Ook is begonnen met de voorbereiding van het lokaal meerjaren veiligheidsplan 2023-2026, waarvan een participatie bijeenkomst met de burgers en ondernemers en met de commissie burger en bestuur onderdeel uitmaakten. Dit plan wordt in maart 2023 aan de gemeenteraad ter vaststelling voorgelegd.

  • Zorg voor veilige buurt is weer opgepakt. Het convenant met de buurtbemiddelingsorganisatie Beterburen is met vier jaar verlengd waardoor inwoners weer kosteloos ondersteuning kunnen vragen ingeval van ruzies met hun buren. Ook is aandacht geweest voor communicatie om inwoners meer bewust te maken van bepaalde delicten, zoals babbeltrucs, mobiel banditisme en inbraken in de vakantieperiode. De whatsapp groepen en burgernet zijn gefaciliteerd. Ook de interventies door het zorg- en signalenoverleg hebben bijgedragen aan de veiligheid in de buurten.

  • Er zijn voorbereidingen getroffen om de veiligheid te waarborgen in gebieden die worden ontwikkeld. De Algemene Plaatselijke Verordening is zodanig aangepast dat de burgemeester meer voorschriften kan stellen aan de voetbalwedstrijden op De Toekomst. Deze regels gaan op termijn ook gelden voor het ministadion dat de komende jaren op P2 wordt ontwikkeld. Ook zijn gesprekken gevoerd over een intensievere samenwerking met Amsterdam inzake de handhaving in De Nieuwe Kern waarin zowel Amsterdam als Ouder-Amstel een verantwoordelijkheid hebben.

  • Zorg en Veiligheid: lokaal is het Zorg en Signalen overleg verder ontwikkeld. In dit overleg bespreken professionals van de gemeente, GGD, politie en woningbouwvereniging iedere zes weken complexe casussen waarin naast overlast c.q. onveiligheid ook een zorgcomponent aanwezig is. Het gaat daarbij vaak om casuïstiek met een uitstraling naar de buren of buurt. Om deze werkwijze rondom "personen met verward gedrag" verder te ontwikkelen is gebruik gemaakt van de specialistische kennis en ondersteuning van het Actiecentrum Veiligheid en Zorg. Eind december is begonnen met de werving van een regisseur complexe casussen Zorg en Veiligheid bij de gemeente Ouder-Amstel, die de interventies van het overleg operationeel gaat ondersteunen.

  • Er is aansluiting gezocht bij de programma's van het Actiecentrum Veiligheid en Zorg, zoals overlastgevende veelplegers, treiteraanpak, Top600/400, radicalisering en Detentie en Terugkeer. Ouder-Amstel heeft, deels gezamenlijk met de andere Amstelland-gemeenten regisseurs die zich bezig houden met de lokale uitvoering van deze aanpakken.

  • Ondermijning: er is samengewerkt met de Amstelland-gemeenten en met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum) om aanpakken te ontwikkelen. Er zijn integrale controles bij bedrijven geweest in het kader van de gebiedsgerichte aanpak op de Molenkade. Medewerkers zijn opgeleid hoe signalen van georganiseerde criminaliteit waar te nemen. Er was casus aanpak. De Algemene Plaatselijke verordening is aangepast met het oog op georganiseerde criminaliteit. De burgemeester heeft woningen tijdelijk gesloten waar verdovende middelen, hennepkwekerijen en wapens zijn aangetroffen. De regisseur Detentie en Terugkeer is actief om de terugval van ex gedetineerden die terug keren zo klein mogelijk te maken. De Bibob toetsing bij horecavergunningen is toegepast.

Doelstelling

Brandweerhuisvesting

Wat wilden we doen?

  • Dit jaar wordt er een besluit genomen om de brandweerkazerne Duivendrecht te moderniseren of te vervangen. Er moet bepaald worden in welke kwaliteit dit gedaan moet worden en welke kosten voor de gemeente zijn of voor de Brandweer Amsterdam-Amstelland. Ook wordt de kazerne overgedragen aan de Brandweer Amsterdam-Amstelland. De kosten voor de modernisering zal deels door de gemeente gedragen moeten worden via de bijdrage aan de veiligheidsregio of via een investering in de eigen begroting.

Wat hebben we gedaan?

  • In overleg met de gemeente heeft het projectbureau van de brandweer de voorbereiding van het project verder ter hand genomen. Er is een ontwerp gemaakt voor een nieuwe kazerne, een participatietraject is met de omgeving en de buurt uitgevoerd, alle documenten zijn opgesteld die nodig zijn voor het aanvragen van een omgevingsvergunning (waarbij de ‘kruimelprocedure’ moet worden gevolgd om de hoogte te laten afwijken van de regels uit het bestemmingsplan), en de voorbereidingen zijn uitgevoerd voor de aanbesteding van het project. Na de raad verder te hebben voorgelicht en eventuele opmerkingen te hebben verwerkt kan de aanvraag voor de vergunning worden ingediend. Vooralsnog wordt er van uitgegaan met de bouwwerkzaamheden te kunnen starten uiterlijk begin 2024.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf