Sociaal

Het programma Sociaal is onderverdeeld in thema's. Per programma zijn er speerpunten, doelstellingen en acties beschreven op de gebieden sociaal domein, gezondheidszorg, onderwijs, sport en cultuur.

Ons doel is:

  • Alle inwoners van Ouder-Amstel volwaardig en zo zelfstandig mogelijk laten wonen, werken en deelnemen aan de samenleving op een actieve en respectvolle manier.

  • Bevorderen van goed onderwijs als basis van een samenleving waarin mensen zowel individueel als collectief optimaal kunnen functioneren.

  • Bevorderen van een aantrekkelijk aanbod en voorzieningenniveau op het gebied van sport, cultuur en gezondheid met als doel om de sociale cohesie, bewegen en gezond leven te verbeteren.

Speerpunt: Herkenbare en laagdrempelige toegang tot ondersteuning, voorzieningen en advies op het gebied van zorg, werk en inkomen. Integrale aanpak van vragen op meerdere gebieden binnen het sociaal domein.

Doelstelling

Integrale aanpak van een hulpvraag en een laagdrempelige toegang voor onze inwoners

Wat wilden we doen?

  • De inwoners van Ouder-Amstel hebben één helder aanspreekpunt voor één of meer vragen op het gebied van de Participatiewet, de Wmo, de Jeugdwet en Schuldhulpverlening. De toegang tot de individuele voorzieningen wordt integraal opgepakt en er wordt intensief samen gewerkt met de aanbieders van zorg en begeleiding op alle onderdelen van het Sociaal Domein.

  • Voor het gehele Sociaal Domein en het onderwijs wordt een integrale beleidsvisie opgesteld waarbij waar mogelijk de schotten weg worden gehaald tussen de verschillende wetgevingen. Het doel hiervan is om meer maatwerk te kunnen toepassen bij de zorgvragen van onze inwoners. Er komt een algemene integrale beleidsvisie voor het sociaal domein die het kader gaat vormen voor de beleidsplannen Jeugd, Wmo, Participatiewet, Onderwijs en Schuldhulp.

Wat hebben we gedaan?

  • Er wordt gewerkt met een brede intake, waarin naar aanleiding van de vraag van de inwoner ook aandacht is voor andere levensgebieden. Op die manier wordt de hulpvraag van de inwoner beter in beeld gebracht en komt een passend aanbod tot stand.

  • Het doel om met één aanspreekpunt te werken middels generalisten is niet gerealiseerd. Wel kunnen inwoners met vragen terecht bij het sociaal loket.

  • Er is geen integrale beleidsvisie opgesteld. De eerste stappen daartoe worden in 2023 gezet. De visie hangt samen met het college uitvoeringsprogramma, dat in 2023 verder vorm krijgt.

Doelstelling

Sturen op kwaliteit

Wat wilden we doen?

  • In 2022 vinden daar waar nodig aanpassingen plaats in beleid en werkwijze op basis van de uitkomsten van de cliëntervaringsonderzoeken.

  • Medewerkers worden geschoold en getraind om uitvoering te kunnen geven aan de nieuwe werkwijze in de toegang van het Sociaal Domein. Bij het indiceren en toekennen van voorzieningen zal meer nadruk komen te liggen op maatwerk voor onze inwoners. Ook gaan we onze medewerkers trainen op meer kostenbewustzijn bij het toekennen van passende voorzieningen of verwijzingen naar algemene voorzieningen.

  • Ouder-Amstel neemt actief deel aan een landelijk initiatief om bijzondere oplossingen mogelijk te maken voor bijzondere en/of uitzonderlijke zorg en begeleidingsvragen. Dit betekent dat wij als gemeente soms oplossingen voorstellen die buiten de kaders van de verordeningen kunnen gaan.

Wat hebben we gedaan?

  • Respondenten in het onderzoek schuldhulpverlening gaven aan dat zij tevreden waren over de wijze waarop zij door de gemeente zijn geholpen. De introductie van stress-sensitief werken, bekostigd door de gemeente Uithoorn, heeft daar mogelijk aan bijgedragen. De gemeente heeft aan de aanbevelingen uit het onderzoek gehoor gegeven door samen met iedere cliënt een plan van aanpak op te stellen waarin alle voor de ondersteuning relevante informatie staat opgenomen wordt toegelicht. Ook brengt de gemeente cliënten actief op de hoogte bij wijzigingen die van invloed (kunnen) zijn op de dienstverlening zoals wijziging van contactpersoon.

  • Een aanbeveling in het klanttevredenheidsonderzoek schuldhulpverlening betreft het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid van de contactpersonen. Wegens gebrek aan capaciteit en daarmee noodzakelijke prioritering zijn de tijden van het telefonisch spreekuur van het sociaal loket (9.00 - 10.30 uur) ongewijzigd gebleven.

    De (beperkte) telefonische bereikbaarheid binnen het gehele Sociaal Domein is ook op andere punten teruggekomen. Er wordt onderzocht of/ en hoe (en wat daar de gevolgen van zijn) de telefonische bereikbaarheid verbeterd kan worden. Dit speelt reder dan alleen bij Schuldhulpverlening.

Doelstelling

Subsidies afgestemd op de veranderende samenleving met duidelijke spelregels en verlichting van administratieve lasten

Wat wilden we doen?

  • In 2022 wordt een nieuw subsidiebeleid en een nieuwe subsidie verordening vastgesteld.

Wat hebben we gedaan?

In 2022 is er besloten dat vanwege gebrek aan capaciteit geen inzet gepleegd zou worden op het opstellen van een nieuw subsidiebeleid en een nieuwe subsidieverordening.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf