Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Het versterken van vertrouwen en verantwoordelijk

Doelstelling

Het wegnemen van obstakels in het bijstandsbeleid die meedoen in de samenleving in de weg staan.

Wat wilden we doen?

  • Onderzoek naar mogelijkheden van een bijstandsbeleid dat meer gericht is op talent en affiniteit van mensen dan op repressie. Er wordt bekeken of processen eenvoudiger en klantvriendelijker kunnen worden gemaakt. Als methode hiervoor wordt de "omgekeerde toets" gebruikt. Het principe hiervan is maatwerk, een integrale aanpak en toetsbaarheid.

  • De effecten van de coronacrisis op de bijstand worden nauwlettend in de gaten gehouden. Er wordt een stijging aan uitkeringen verwacht.

  • De schriftelijke communicatie met inwoners vanuit de participatiewet wordt verbeterd door meer begrijpelijk taalgebruik in plaats van een juridische benadering.

Wat hebben we gedaan?

  • Na de coronacrisis is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Dit heeft er toe geleid dat het aantal uitkeringen in 2022 is verminderd.

  • Uit onderzoek blijkt dat de coronacrisis een groot effect heeft gehad op jongeren. Met name het mentaal welbevinden van een deel van de jongeren is laag. Daarom hebben we samen met Uithoorn een jongerenpilot opgezet. Doel van deze pilot was om jongeren (16-27 jaar) integraal te begeleiden naar opleiding en/of werk en te helpen bij geldzorgen, zodat ze weer (duurzaam) mee kunnen doen in de samenleving. Dit wilden we doen door een jongeren-vangnet op te zetten waarin we integraal werken en zo de jongeren willen begeleiden naar meer zelfredzaamheid. Door integraal te werken kunnen alle jongeren die hulp nodig hebben, terecht bij het Loket. Of zij onder Jeugdwet, leerplicht of Participatiewet vallen is daarbij niet van belang. Het resultaat is dat wij contact hebben gehad met 20 jongeren, waarvan er 5 zijn doorgeleid naar school of werk en er 10 nog verder worden begeleid. Ook Uithoorn is positief over de pilot. Daarom is besloten de jongerenpilot in 2023 voort te zetten als jongerenloket. Voor dit project is subsidie bij het Europees Sociaal Fonds aangevraagd.

  • De methode van de omgekeerde toets wordt door DUO+ toegepast.

  • Met het verbeteren van de schriftelijke communicatie Niveau B1) is een start gemaakt. Er moeten 100 brieven worden herschreven. Bij 15 brieven is dit al gebeurd. De planning is dat de overige brieven het komende jaar worden herschreven.

Doelstelling

Het effectief ondersteunen van minima.

Wat wilden we doen?

  • Effecten minimabeleid worden geëvalueerd. Nadrukkelijk wordt gekeken of er naar aanleiding van de coronacrisis nog aanpassingen nodig zijn in het minimabeleid van onze gemeente.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2022 is tweemaal een energietoeslag verleend aan huishoudens met een inkomen tot 120%. Totaal ging het om € 1.300 per huishouden. De regeling is verstrekt conform de wensen van het Rijk en past binnen het hiervoor door het Rijk toegekende budget. De regeling is zo klantvriendelijk mogelijk gemaakt. Dat betekent dat huishoudens van wie het inkomen bekend was, automatisch het geld gestort kregen en huishoudens van wie wij vermoedden dat zij een laag inkomen hadden, automatisch een aanvraagformulier kregen opgestuurd.

Doelstelling

Nieuwkomers in de gemeente goed ondersteunen bij het leren van de taal en inburgering.

Wat wilden we doen?

  • Per 1 januari 2022 gaat de nieuwe wet inburgering van kracht. De wet is erop gericht nieuwkomers snel en volwaardig te laten meedraaien in de samenleving. Met kennis van interculturele communicatie en stress-sensitief werken maken we samen met iedere statushouder een persoonlijk plan waarin taalles parallel loopt aan meedoen in de vorm van vrijwilligerswerk, betaald werk of een opleiding. Er zijn drie verschillende leerroutes beschikbaar, de onderwijsroute, taalniveau B1 en de zelfredzaamheidsroute (z-route). Voor het aanbieden van leerroutes maken we gebruik van een meeliftregeling in de aanbesteding van gemeente Amsterdam. Door statushouders financieel te ontzorgen in de eerste zes maanden, cursussen financiële zelfredzaamheid aan te bieden en hen te koppelen aan vrijwilligers worden statushouders zowel welkom geheten als kansen geboden om mee te doen.

  • De groep nieuwkomers die onder de 'oude' wet inburgering uit 2013 valt, de zogenaamde ondertussengroep, zo goed mogelijk ondersteunen bij het inburgeren en voorkomen dat geldstress de inburgering blokkeert.

Wat hebben we gedaan?

  • De taakstelling huisvesting statushouders (19 statushouders) is in 2022 behaald en de achterstand (5 statushouders) ingehaald. 24 statushouders, waaronder 11 volwassenen en 13 kinderen, zijn in 9 woningen gehuisvest. Daarnaast zijn er 6 gezinsmigranten in onze gemeente komen wonen. De gemeente begeleidt hen bij de inburgering, maar zij bekostigen dit zelf.

  • De inburgering in het nieuwe stelsel kwam laat op gang, waardoor weinig kosten voor inburgeringsvoorzieningen zijn gemaakt. Statushouders die inburgeringsplichtig zijn geworden onder de nieuwe wet inburgering kwamen pas in de tweede helft van 2022 in onze gemeente wonen. De brede intake en de Taalstart duurt in de regel 10 weken, waarna aanmelding voor de geadviseerde leerroute volgt. Om deze redenen kwam de instroom in de leerroutes pas in het laatste kwartaal van 2022 op gang.

  • 7 van de 11 gehuisveste volwassenen zijn inburgeringsplichtig onder de nieuwe wet inburgering. Vijf daarvan zaten eind 2022 in de fase van de brede intake, waaronder één vanuit het AZC. Twee inburgeraars zijn in 2022 gestart met de B1-route en (in december) één met de z-route. Er zijn in 2022 geen deelnemers aan de onderwijsroute begonnen.

  • Alle asielmigranten die inburgeringsplichtig zijn onder de nieuwe wet zijn financieel ontzorgd op gebied van de huur en zorgkosten. Voor water en energiekosten was het niet haalbaar om dit te organiseren.

  • Het is niet gelukt om de ondertussengroep (inburgeringsplichtig onder de wet inburgering 2013) te ondersteunen bij de inburgering vanwege capaciteitsgebrek. Hoewel dit geen gemeentelijke taak is hebben wij wel de wens om dit te doen.

Doelstelling

Inwoners met betalingsachterstanden eerder in beeld krijgen en uit eigen beweging hulp aanbieden.

Wat wilden we doen?

  • Bij opeenvolgende en meervoudige signalen (matches) over betalingsachterstanden op vaste lasten, zoals huur, energie, water en zorgverzekering door middel van een huisbezoek schuldhulpverlening aanbieden.

Wat hebben we gedaan?

  • Het huisbezoekteam vroegsignalering bij schulden heeft in 2022 meer vorm gekregen na de versoepeling van coronamaatregelen. Alle matches zijn opgevolgd door middel van een huisbezoek. Een match is een meervoudig signaal van verschillende vaste lastenpartners over een betalingsachterstand of twee opeenvolgende signalen door dezelfde vaste lastenpartner. Bij een match bellen een medewerker van de gemeente samen met een maatschappelijk werker aan bij de inwoner. Ook bij enkelvoudige signalen met een bedrag boven de € 750 legt het huisbezoekteam een bezoek af. Het team informeert en adviseert inwoners en verwijst door naar schuldhulp- en dienstverlening. De maatschappelijk werker kan eventuele hulpvragen die los staan van de financiën met de inwoner oppakken. Het aanbod van het team is vrijwillig, vrijblijvend en laagdrempelig met als doel het voorkomen van problematische schulden. De inwoners reageerden over het algemeen positief op het hulpaanbod en waardeerden het luisterende oor.

Doelstelling

Budgetbeheer preventief inzetten

Wat wilden we doen?

  • Opzetten van een pilot waarbij inwoners budgetbeheer ontvangen ter voorkoming van schuldhulpverlening of bewindvoering en waarbij zij getraind worden om na verloop van tijd financieel zelfredzaam te zijn.

Wat hebben we gedaan?

  • De subsidieaanvraag voor deze pilot is afgewezen, waardoor deze niet is uitgevoerd.

Doelstelling

Implementatie van de wetgevingstrajecten die zijn gestart ter ondersteuning van het voorkomen en het daadwerkelijk oplossen van de schuldenproblematiek:

• De wet vereenvoudiging Beslagvrije voet (vBVV);

• De Wet Stroomlijning keten voor derdenbeslag ten behoeve van het verbreden van het beslagregister (VBR);

• Wijziging wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS);

• De wet Adviesrecht gemeenten bij Schuldenbewind (AGS).

Wat wilden we doen?

  • De aanpassingen die voortvloeien uit de wetswijzigingen worden in kaart gebracht en doorgevoerd in de applicaties waarmee wordt gewerkt. De medewerkers worden geïnstrueerd.

  • De aanpassingen die worden doorgevoerd komen voort uit de volgende wetten: De wet vereenvoudiging Beslagvrije voet (vBVV); De Wet Stroomlijning keten voor derdenbeslag ten behoeve van het verbreden van het beslagregister (VBR); Wijziging wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS); De wet Adviesrecht gemeenten bij Schuldenbewind (AGS).

Wat hebben we gedaan?

  • De wet vereenvoudiging Beslagvrije voet (vBVV), De Wet Stroomlijning keten voor derdenbeslag ten behoeve van het verbreden van het beslagregister (VBR) en de Wijziging wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS) zijn geïmplementeerd.

  • De wet Adviesrecht gemeenten bij Schuldenbewind (AGS) is nog niet geïmplementeerd. Het betreft geen verplichting en vooralsnog ontbreekt de urgentie om gebruik te maken van de mogelijkheid die deze wet biedt.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf